ppsc past papers computer science lecturer

Advertisement

Aslam u alaiku dear students now I want to share with you a very important content that is collected from the PPSC examination papers such as ppsc past papers computer science lecturer. 

Dear students I want that you must prepare these MCQs before attempting the paper of computer science lecturer. These Multiple choice questions give you an idea of which type of questions can be added by the examiner which prepare that exam for the post of computer science lecturer.

  1. The components which used for processing data are located in the:

A. nput devices.

B. output devices.

C. System unit.

D. Storage component.

Ans: C

2. All devices from the following are examples of input devices EXCEPT a:

A. Scanner.

B. Mouse.

C. Keyboard.

D.Printer.

Ans: D

3. From the following is an example of an input device?

A.scanner

B. speaker

C. CD

D. printer

Answer: A

4. The Zero (0) and One (1) in the binary numbering system are called binary digits or …….

Advertisement

A. bytes

B. kilobytes

C. decimal bytes

D. bits

E. nibbles

Ans: D

5. A monitor …… distance from the holes in the mask behind the screen.

This helps determine how sharp the dots appear.

A. refresh rate

B. dot pitch

C. resolution

D. color depth

E. None of the above

Ans: B

6. The inventor of the slide rule is

A.Babbage

B.Oughtred

C.Pascal

D.Napier

E.None of the above

Ans: B

7. Which of the following does not comes under an advantage of magnetic disk storage.

A.The access time of magnetic disk is much < (less) than that of magnetic tape

B.When We compare Disk storage with magnetic tape then Disk storage is longer lasting than magnetic tape

C.Disk storage is < (less) expensive than tape storage

D.All of the above

E.None of the above

Ans: E

8.The memory sizes that are exists in the mainframe computers & advanced technology microcomputer are expressed as

A.Bytes

B.Kilo-bytes

C.Bits

D.Megabytes

E.None of the above

Ans: D

9.A prefix which is used for billion which is equal to …. is called as billi.

Advertisement

A.100

B.10000

C.1000

D.10

E.None of the above

Ans: D

10.Each model that is present in a computer has a unique

A.Assembly language

B.Machine language

C.High level language

D.All of the above

E.None of the above

Ans: B

11.One kilobyte = ____ byte.

A.1250

B.2088

C.1024

D.1000

Ans: C

12-All of the options which are given below are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A.hackers.

B.spam.

C.viruses.

D.identity theft.

Ans: B

13- A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A.data mining

B.data selection

C.POS

D.data conversion

Ans: A

14.A(n) ____________ system which is a small, also wireless handheld computer that scans an item’s tag & pulls up the current price such as any special offers as you shop.

A.PSS

B.POS

C.inventory

D.data mining

Ans: A

15.The ability of recovering and reading the deleted or damaged files from a criminal’s computer is comes under an example of a law enforcement specialty called:

A.robotics.

B.simulation.

C.computer forensics.

D.animation.

Ans: C

16-. Which of the following is NOT comes under one (1) of the four (4)major data processing functions of a computer?

Advertisement

A.gathering data

B.processing data into information

C.analyzing the data or information

D.storing the data or information

Ans: C

17 . ____________ tags, when we place it on an animal, then we can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.

A.POS

B.RFID

C.PPS

D.GPS

Ans: B

18-. The technology in which Surgeons can perform operations by manipulating devices through computers instead of manually.

A.robotics.

B.computer forensics.

C.simulation.

D.forecasting.

Ans: A

19-. Technology which is no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A.proprietary.

B.open.

C.experimental.

D.in the public domain.

Ans: A

ppsc past papers of computer science lecturer solved pdf

ppsc past papers computer science lecturer

PPSC past papers computer science lecture